Bingo spelen

Voordat je bingo gaat spelen is het belangrijk dat je de basisregels en fundamenten van het spel kent. Als je het spel al eerder gespeeld hebt weet je misschien meer van de regels. Bingo is eigenlijk een spel van kansen. Spelers gebruiken kaarten met vijf kolommen met vijf rijen en elke cel vak bevat een nummer behalve het middelste vak. Daar staat geen nummer. Het doel van het spel is het luisteren naar de nummers die omgeroepen worden en die dan op de kaarten afstrepen.

Als er een getal wordt omgeroepen streepte speler het getal op de kaart af. De Eerste speler die een bepaald patroon heeft afgestreept op zijn of haar kaart is de winnaar van het spel. De kolommen bestaan uit vijf letters die samen het woord bingo vormen. Onder elke letter staan een aantal nummers die vaak oplopen van 1-75 of 1-100. Wat voor soort kaart je precies krijgt hangt af van de speelhal of casino waar je het bingo speelt. Het kopen van kaarten wordt een buy-in genoemd. Je betaalt dan geld vooraf voor een aantal kaarten. Hoe meer kaarten je koopt hoe groter de winkans. Je kan kaarten voor € 1 kopen maar ook voor € 20 of zelfs € 1000.

De organisator van het bingospel pakte een getal uit bijvoorbeeld de mand of trekt online een getal en deze roept hij naar de spelers. Vervolgens streept de speler dat getal af. Je kan tal van patronen maken met de nummers. Wat het vaakst voorkomt is dat je een rechte lijn moet hebben. Het kan ook zijn dat de diagonaal gevuld moet zijn. Als je bijvoorbeeld vijf nummers afgestreept op de diagonaal mag je bingo roepen en heb je het spel gewonnen. Die lijn kan ook verticaal zijn of horizontaal.

Het kan ook zo zijn alle getallen op de kaart afgestreept moeten zijn. Dit wordt een black-out genoemd. Als niemand alle getallen heeft afgestreept en de ballen zijn op kent het spel geen winnaar. Vaak zitten er 75 ballen in de machine. Op elke bal staat een letter van het woord bingo. Daarna staat op elk elke bal een getal van 1-75. Alle ballen zijn van dezelfde grootte, hetzelfde gewicht en zelfde vorm zodat tijdens een bingospel elke bal evenveel kans heeft om getrokken te worden. Als een bal is getrokken en een nummer is omgeroepen wordt de bal en het nummer weergegeven op een televisiesysteem met een monitor of op een PC monitor. Het licht gaat dan aan. Met behulp van het scorebord kunnen spelers dan het getal afvinken. Je kan een pen gebruiken om op de speelkaart te schrijven. Je kan bepaalde inkt met verschillende kleuren gebruiken om elk getal af te vinken. Als je dit allemaal op een rijtje hebt, ben je klaar voor een spelletje bingo. Bekijk hier de spelregels en prijzen van bingo.